Leonardo da vinci

bild:Wikipedia, creative common: public domain

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LEONARDO.JPG

Leonardo föddes 15 april 1452 i den lilla byn Anchiano nära samhället Vinci i Toscana i Italien som son till Ser Piero. Han tillbringade sina första fem år i byn Anchiano med sin far och mor. Modern ger sig sedan iväg för att gifta sig med en annan man.

Från 1457 bodde han med sin far, morföräldrar och morbrodern Francesco i det lilla samhället Vinci. Hans far hade gift sig med en sextonårig flicka som hette Albier Amadori. När Leonardo var 16 år gifter fadern om sig med den tjugoåriga Francesca Lanfredini. Leonardo hade totalt 17 syskon.

 

Leonardo var en italiensk konstnär. Han har till exempel målat Mona Lisa som är Leonardos mest känd målning men också en av världens kändaste målningar.
Han var också arkitekt och uppfinnare. Han gjorde t.ex. Den första ritningen på en helikopter men han hann tyvärr inte skapa den för att han dog. Men om han inte hade uppfunnit helikoptern så hade det blivit mycket svårare för oss att ta oss upp på t.ex. höga berg och fjäll.Han var till och med naturforskare. Leonardo da Vinci gjorde många anteckningar, skisser och teckningar. De visar att han var en duktig ingenjör som visste hur man kunde använda olika mekaniska delar som hjul, axlar och kuggar. Han har bland annat gjort många ritningar till vapen, maskiner och tekniska hjälpmedel, till exempel kanoner, belägringsmaskiner och vävstolar. Han gjorde också modeller av fallskärmar, roder och andra konstruktioner och testade dem. Målet var att kunna flyga. Dessutom gjorde han ritningar över stadsplaner, kanaler och befästningar.

 

Leonardo dog den 2 maj 1519 i Amboise i Frankrike.

Fakta: Wikipedia, NE.se och https://www.leonardoda-vinci.org/
Frågor: 1. Vilken by föddes han i?
2. Vad heter hans kändaste målning?
3. Vad var det för uppfinning som han gjorde en ritning på men aldrig hann
Skapa för att han dog?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *