Albert Einstein

Albert Einstein föddes 14 mars 1879 i Ulm,Tyskland. Hans mamma och pappa hette Hermann och Pauline Einstein. När Albert var ett bosatte sig familjen i München. När han var nog gammal så började han gå i katolsk skola där. När. Albert var ungefär 16 år gammal flyttade han till Milano för att slippa militärtjänsten i Tyskland. Han tog studenten i Milano. Sen flyttade han till Zürich och började studera på Eidgenössische Technische Hochschule som är en teknisk högskola i Zürich.
1900 slutade Einstein på sin skola och två år senare började han jobba på patentverket Bern.

1903 gifte Einstein sig med matematikern Mileva Maric och dom levde ett tag i Serbien. Dom fick en dotter och två söner. Dottern hette Lieserl. Hon dog när hon var ett år gammal. Dom två sönerna hette Hans Albert och Eduard. Eduard föddes 1910 och dog 1965 han blev 55 år gammal. Hans Albert föddes 1904 och dog 1973 han blev 69 år gammal.
Albert och Mileva skilde sig 1919.

Albert Einstein mellan åren 1901 och 1909 som Albert jobbade i Bern på patentverket, så hann han göra tre riktigt viktiga upptäckter. Den första handlade om den Brownska rörelsen, som bevisade att det fanns molekyler och atomer. Den andra artikeln handlade om den fotoelektriska effekten. Det var den upptäckten som vann nobelpris.
Speciella relativitetsteorin var den sista upptäckten från Einstein detta år, den handlar om att det finns en högsta möjliga hastighet som är ljusetshastighet.
Efter detta så flyttade Einstein till USA för att Hitler började regera i Tyskland.
Einstein dog 1955.

 

Vilket år föddes Einstein?

Vilken av hans upptäckter är den kändaste?

Vad var hans fru?

Källor: Wikipedia, Ne.se och historiesajten.se

Bilder: WIkipedia

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *