Alfred Nobel

Alfred Nobel

Alfred Nobel föddes 21 oktober 1833 i Stockholm. Alfred var en svensk uppfinnare som är väl känd för att ha uppfunnit dynamiten.

Alfreds uppfinningar kom för det mesta att användas i krig, men ändå var Alfred Nobel en kämpe för att få fred på jorden. En uppfinning är aldrig bra eller dålig, det beror på hur människan använder den. Så det var inte Alfreds fel att dynamiten användes i krig.

När Alfred var liten gick hans pappas företag dåligt. Dom bestämde sig för att flytta till St Petersburg. I St Petersburg startade Alfreds pappa en fabrik som tillverkade sprängämnen och nitroglycerin. Den stora kunden var ryska armen. Men när det går som bäst så slutar Ryska armen att göra beställningar. Företaget går i konkurs igen. Familjen flyttar hem igen.

Alfred startar ett eget bolag hemma i Sverige. Han vill göra det jätte farliga nitroglycerinet mer säkrare. Han började med den så kallade sprängoljan. Nitroglycerinet stoppade han i ett rör och stoppade ned en tändhatt, så kunde man tända på tändhatten och nitroglycerinet sprängdes.

Till slut kom han fram till att man kunde blanda nitroglycerinet med sand, då var nitroglycerinet säkrat och dynamiten uppfunnen. Då kunde man tända stubinen på tändhatten och så sprängdes den. Alfred startade flera fabriker i olika länder för att underlätta transporten, då det inte var så lätt att transportera sprängämnen över gränserna.

Alfred Nobel köpte Björkborns herrgård 1893. Detta var mycket viktigt, hans testamente hade inte varit giltigt i något annat land och då hade vi inte fått något Nobelpris. Men tack vare att hans hästar var stallade i Björkborns stall så räknades Björkborns herrgård som hans riktiga hem. Och tack vare det så fick vi ett Nobelpris och det första Nobelpriset kunde delas ut 1901.

Alfred Nobel dog den 10 december 1896 i San Remo i Italien, Alfred dog av ålder.
Alfred Nobel var en framgångsrik vetenskapsman inom dynamiten.

Fakta: Wikipedia, Människors förändringar och Nobelmuseet i Karlskoga.

See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

frågor:

1. Vilket år föddes han?

2. Vad hette hans herrgård som hans hästar var stallade i?

3.  Vad uppfan Alfred?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *