Galileo Galilei

Galileo Galilei var född den 5 februari 1564 i staden Pisa, Italien Död 8 januari 1642, han var son till Vincenzo Galilei. Han studerade i universitet i Pisa där han gjorde hans flesta upptäckter, han utnämndes till professor i Pisa och Pauda.
Galileos far var av gammal toskansk adelssläkt och många i deras släkt var vetenskapsmän och läkare. Galileos far var också musiker och släkten hade en vapensköld men ingen förmögenhet.

Galileos upptäckte att månen inte var Platt utan hade berg och dalar. Han upptäckte även alla Jupiters månar och många nya stjärnor som ej var synligt med blotta ögat. Hans kikare var 30 gångers förstoring, och i ett citat av han följer så här ”
Jag riktar min oändliga tacksamhet till Gud som i sin godhet låtit mig ensam bli den första iakttagaren av de underverk som varit fördolda för alla tidigare århundraden”.
En annan av han upptäckter var att allting egentligen faller lika fort oavsett hur stora det är. Man tycker ju att en stenkula och en fjäder faller olika snabbt men i ett rum utan luftmotstånd alltså ett vacum. Fast Galileos upptäckter var inte uppskattade av kyrkan.

Galilei lärde ut att jorden och dom andra planeterna faktiskt kretsade runt solen. En annan man upptäckte också att solen och dom andra planeterna kretsar runt solen 100 år tidigare, hans namn var Nicolaus Copernicus. Galileo kom sen i konflikt med den katolska kyrkan och riskerade att bli straffad som kättare (en som inte tror på det kyrkan lär ut, i det här fallet var att jorden är världens centrum). För att slippa straff var Galileo tvungen att förneka det han egentligen trodde på. Men det påstås att han efteråt viskade ’’och ändå rör den sig’’

Frågor:
Vad hette mannen som upptäckte att jorden kretsade runt solen 100 år före Galilei.
Vad viskade Galileo efter han blev tvungen att förneka det han upptäckt och trott på
Vad jobbade Galileos far med

 

 

(Citat tagit av http://varldenshistoria.se/vetenskap/galileo-galilei-satte-solsystemet-pa-plats)
Fakta från: ne.se, Wikipedia och varldenshistoria.se

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *