Johannes Gutenberg.

Johann Gutenberg var en tysk uppfinnare som uppfann boktryckarkonsten, dvs, formen att skapa texter med lösa papper. Hans fullständiga namn var Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg. Han föddes omkring år 1400 i Mainz och dog 3 Februari år 1468. Då Gutenberg uppfann boktryckarkonsten var Europa inte medveten om att böcker med papper tidigare tryckts i Kina i över tusen år. Det var först på 1800-talet som boktryckarkonsten i Europa gick snabbare än i Kina.
År 1454-1456 skrevs den så kallade ”Mazarinbibeln” som innehöll 1286 sidor. Mazarinbibeln var den enda boken som folk faktiskt var säker på att Gutenberg skapat. Denna bibel kallades även för Gutenbergsbibeln. Anledningen till att den började kallas Mazarinbibeln var för att boken hittades i en kardinal i Frankrike kallat Mazarins bibliotek. Boktryckarkonsten spred sig runt om i Europa väldigt snabbt. Det gick även väldigt fort för värdet på böcker att minskas.
Johannes Gutenberg kallas ofta för Boktryckarkonstens fader.

Tack vare Gutenberg har vi människor fått det lättare att hitta fakta och lära oss. Om inte boktryckarkonsten funnits hade vi människor inte alls vetat lika mycket om människor och platser förr som vi vet idag.

 

Fakta: Wikipedia, NE.se, slideplayer.

Bild: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Gutenberg.jpg

 

Fråga 1. I vilket Asiatiskt land skapades trycktes böcker med papper?

Fråga 2. I vilket land låg mazarins bibliotek?

Fråga 3. Vem är Boktryckarkonstens fader?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *